STEVE COLEMAN AND FIVE ELEMENTS (US/UK), POPE PUOLITAIVAL NORDIC4

Steve Coleman and Five Elements

Amerikkalainen alttosaksofonisti ja säveltäjä Steve Coleman on kiistämättä yksi vaikutusvaltaisimpia modernin rytmimusiikin muusikoita. Coleman on johtanut ja soittanut useissa yhtyeissä, joista pääasiallinen yhtyeensä Five Elements on toiminut aktiivisesti jo vuodesta 1981. Colemanin spontaaniksi säveltämiseksi nimeämä menetelmä yhdistää improvisaation ja sävellettyjen solujen variaatioita, ammentaen aiheita afroamerikkalaisesta kansanperinteestä ja metafyysistä konsepteista.

Mittavan uransa aikana Colemanille on myönnetty uraauurtavasta työstään lukuisia arvostettuja palkintoja, kuten MacArthur Fellowship ja Guggenheim Fellowship. Viime vuonna Coleman valittiin alan arvostetun DownBeat -lehden kriitikkojen valinnassa neljänneksi parhaaksi alttosaksofonistiksi. Vuosikymmenien ajan yhteen hioutunut yhtye koostuu niin ikään arvostetuista muusikoista. Yhtyeessä soittavat trumpetisti Jonathan Finlayson, joka huomioitiin DownBeatin kriitikkojen valinnassa trumpetistina ja lupaavana sovittajana, basisti Anthony Tidd, joka tunnetaan myös ansioituneena tuottajana, monissa maineikkaissa yhtyeissä vaikuttanut rumpali Sean Rickman, sekä Grammy-ehdokkaaksikin nostettu hip hop -artisti Kokayi.

Steve Coleman, alttosaksofoni (US)
Kokayi, MC (US)
Jonathan Finlayson, trumpetti (US)
Anthony Tidd, basso (UK)
Sean Rickman, rummut (US)

 

Pope Puolitaival Nordic4

Pope Puolitaival Nordic4 esittää April Jazzeilla erityislaatuisen keikan, jossa maineikas trumpetisti Jukka Eskola liittyy joukkoon laajentaen kvartetin kvintetiksi. Saksofonisti Pope Puolitaipaleen johtaman yhtyeen musiikki on melodista jazzia, jossa improvisaatio on vahvasti läsnä. Tarttuvat jazzmelodiat puhuttelevat muutakin kuin perinteistä jazzyleisöä, tinkimättä kuitenkaan jazzin syvimmästä olemuksesta. Elokuvalliseen ilmaisuun nojautuvat sävellykset ovat inspiroituneet muun muassa vanhojen suomifilmien mustavalkoisesta tunnelmasta ja monimuotoisesta urbaanista nykymaailmasta. Uutena elementtinä Nordic4 -yhtyeen sointiin liitetään Puolitaipaleen elektronisesti muunnellut saksofonisoundit.

Väkevästä soundistaan ja ilmaisullisesta soitostaan tunnettu Pope Puolitaival on yksi Suomen työllistetyimmistä jazzsaksofonisteista, ja hän vaikuttaa oman yhtyeensä lisäksi monissa kotimaisen jazzin kärkiyhtyeissä aina big bandeista pienyhtyeisiin. Pope Puolitaival Nordic4 julkaisi syyskuussa 2019 esikoisalbuminsa Northern Resonance. April Jazzin konsertissa kuullaan kyseisen albumin lisäksi uudempaa, vielä julkaisematonta materiaalia.

Pope Puolitaival, saksofoni
Jukka Eskola, trumpetti
Jussi Fredriksson, piano, koskettimet
Jori Huhtala, basso
Jonatan Sarikoski, rummut

 

Liput alk. 35/29 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste
Kesto noin 3h 15min, väliaika.