MELISSA ALDANA (CL/NO/US), ESPOO BIG BAND FEAT. VERNERI POHJOLA

Melissa Aldana

Grammy-ehdokas ja Thelonious Monk International Jazz Competitionin voittanut tenorisaksofonisti ja säveltäjä Melissa Aldana on saksofonimaailman nouseva tähti. Chilestä ponnistavan nuoren muusikon johtaman jazzkvartetin ensimmäinen albumi Visions julkaistiin ylistävien arvostelujen saattelemana toukokuussa 2019. Albumilla Aldana liittää oman kokemuksensa latinalaisamerikkalaisten taiteilijoiden jatkumoon, inspiroituen erityisesti meksikolaistaiteilija Frida Kahlon työstä ja elämäntarinasta. Aldanan lyyrisen melodista instrumentaalijazzia edustava musiikki ponnistaa itseilmaisun ja identiteetin tematiikasta.

Melissa Aldana syntyi saksofonistiperheeseen, jossa sekä isänsä Marcos ja isoisänsä Enrique olivat ammattimuusikoita. Nuoresta iästään huolimatta Aldana on ehtinyt jo juurruttaa nimensä lupaavien jazzmuusikoiden joukkoon. Vuonna 2019 parhaan improvisoidun soolon sarjaan Grammy-gaalassa nostettu ja DownBeat-lehden kriitikkojen ja yleisön äänestyksessä korkealle menestynyt muusikko teki historiaa voittaen vuonna 2013 arvostetun Thelenious Monk -palkinnon sekä ensimmäisenä naispuolisena että etelä-amerikkalaisena instrumentalistina.

“ . . . one of the more exciting young tenor saxophonists today” – The New York Times

“Aldana…embodies a new sense of possibility and direction in jazz.” – The Washington Post

”Melissa Aldana’s Visions proves itself a highlight of this year.” – Friedrich Kunzmann, All About Jazz

Melissa Aldana, saksofoni (CL)
Lage Lund, kitara (NO)
Pablo Menares, basso (CL)
Kush Abadey, rummut (US)

 

Espoo Big Band feat. Verneri Pohjola:
PUNAINEN – Musiikkia orientaaliseen rikostarinaan

Vuonna 1980 perustettu Espoo Big Band saavuttaa tänä vuonna 40 vuoden rajapyykin. EBB:n juhlavuoden avaavassa konsertissa huhtikuun April Jazzeilla kantaesityksensä saa Mikko Hassiselta tilattu teos, jonka johtaa EBB:n kapellimestari Marzi Nyman. Säveltäjä Mikko Hassinen vastaa live-elektroniikasta, solistina esiintyy trumpetisti Verneri Pohjola ja pianistina vastikään Yrjö-palkittu Riitta Paakki.

Mikko Hassisen säveltämä musiikki on eräänlainen soundtrack tarinaan, jonka tapahtumat ja henkilöt saavat omat teemansa. Kuvitteellinen tarina sijoittuu 1500-luvun lopun Istanbuliin ja sen keskiössä on pientä taiteilijapiiriä kohauttaneen murhan selvittäminen. Innoituksen musiikilliseen kertomukseen Hassinen kertoo saaneensa luettuaan Orhan Pamukin kirjoittaman ja Tuula Kojon suomentaman kirjan Nimeni on punainen.

Mikko Hassinen halusi säveltää Espoo Big Bandille musiikkia, jonka vaikuttimet poikkeavat jo lähtökohtaisesti perinteisimmistä big band -musiikkiin liittyvistä traditioista.

”Olen ollut jo tovin kiinnostunut arabialaisesta musiikista ja siksi tuntui luontevalta yhdistää siitä saamiani vaikutteita jazziin. Verneri Pohjola on loistava jazzimprovisoija, mutta hän oli luonteva valinta solistiksi myöskin voimakkaan lyyrisen soittotapansa vuoksi.”, Mikko Hassinen kertoo.

Sävellyksissä on vaikutteita arbialaisesta musiikista, muttei niin ilmeisellä tavalla, jolla esimerkiksi Duke Ellington sitä sarjoissaan käytti. Persialaisen musiikin vaikutteet ovat mukana vivahteina liittyen kappaleiden muotoihin, asteikkoihin ja rytmeihin. Live-elektroniikan käyttö tuo lisävivahteen big bandin jo värikkääseen sointiin.

Mikko Hassinen, sovitukset ja sävellykset, efektit
Verneri Pohjola, trumpetti
Marzi Nyman, kapellimestari
Espoo Big Band

Liput alk. 35/29 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), Lippupiste
Kesto noin 3h 15min, väliaika.